Saknas ett evenemang? Tipsa oss gärna! Skicka e-post till Susann Levál, länshemslöjdskonsulent, Västmanlands läns hemslöjdsförbund, susann.leval@slojdivastmanland.se.

2021
4 september Hemslöjdens dag tema ull
Lördagen den 4 september är nationella temadagen Hemslöjdens dag. I år är temat ull och lin. Slöjd- och hantverksföreningar i landet arrangerar många aktiviteter på temat. Håll utkik i Hemslöjdens Slöjdkalender!

4-11 september Hemslöjdens ullvecka
Med start på Hemslöjdens dag 4 september inleds Ullveckan där Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR vill sätta den svenska ullen i fokus tillsammans med alla inom och utanför hemslöjden. Digitalt program med bl a föreläsningar, debatt och kurser tas fram i samarbete med föreningen Ullvilja.

7-8 oktober Baltic Wool Conference
Baltic Wool Conference är en internationell mötesplats för ullföretag, forskare, fårförädlingsföreningar och andra som på något sätt är involverade i ullbearbetning. Konferensen syftar till att skapa nätverk, öka utbytet mellan entreprenörer och uppmuntra affärsutveckling kring den hållbara ullfibern. Konferensen arrangeras av bl a Nämnden för hemslöjdsfrågor, Ullförmedlingen, Ullkontoret och hemslöjdskonsulentverksamheten på Gotland.

2020
28 februari-1 mars 2020, Fårfesten i Kil 
Fåreningen Fårfest i Kil arrangerar varje år första helgen i mars en fest, då fårets alla fantastiska egenskaper firas. Tre dagar av inspiration, kunskap, marknad och möten. Fårfesten äger rum veckoslutet, vecka 9, på Sannerudsskolan i Kil.

6 mars 2020, seminariedag Ullen i centrum kl 10-16, Stockholm.
Seminariet Ullen i centrum vänder sig till dig som söker ny kunskap och vill knyta kontakter för att främja utveckling av svensk ull. Du hittar hela programmet via länken ovan. Seminariet är ett samarrangemang mellan Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (Hemslöjden) och Nämnden för hemslöjdsfrågor.

5-6 september 2020, Gotlands skördefestival
Gotlands fårklipparförening ordnar under lördagen fårklippartävling på ”Skördefesten” vid Grönt Centrum Gotland. Lammklippning på söndagen.

23-27 september 2020, Fårets 3 Dagar på Borgholms slott, Öland
Södra Kalmar läns Fåravelsförening har arrangerat Fårets Dag sedan mitten av 1980-talet. Föreningen vill genom detta årliga evenemang lyfta får-, get och lammnäringens många goda sidor genom att visa upp får och alla utmärkta produkter från dessa djur. Ca 60 utställare med bl a hantverk. Fårklippning, fårvallning, modevisning, café, matservering, råullsmarknad, utställning.

3 oktober 2020, Ull-SM och Spinn-SM, Styra Brunnsgård, Motala
Föreningen Ullvilja arrangerar Ull-SM och Spinn-SM i samarbete med Fårklipparförbundet. Du hittar mer information om evenemanget bl a på deras sida på Facebook.

8-10 oktober 2020, Baltic Wool Conference Gotland
Den 8-10 oktober 2020 hålls Baltic Wool Conference i Visby, en årligen återkommande konferens med syfte att stärka kreativa näringar och ullindustri både regionalt och nationellt samt att vara en mötesplats för utvecklande av affärskontakter runt Östersjön. Baltic Wool Conference finansieras av Region Gotland och Nämnden för hemslöjdsfrågor med Hushållningssällskapet som huvudman. Arrangörerna planerar för en årligen återkommande konferens på Gotland.Sidan uppdaterad 2021-05-19.

__________________________________________________________________________
ARKIV
12 oktober 2019, Kul med ull 
Kul med ull är en tillfällig mötesplats på Folkets Hus Kallhäll i Järfälla för dig som vill träffa ullnördar och bli inspirerad. Dagen erbjuder bland annat föreläsningar och ullutställning. Du kan även handla av lokala ullproducenter, träffa fårägare och diskutera ullfrågor. Om du vill kan du prova på olika sticktekniker, spinna och karda. Evenemanget är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm, Järfälla Kommun, Ateljé Huskroken och Järfälla hembygdsförening.

29 september 2019, Ull i kubik  med Ull-SM
Ull i kubik på Öströö Fårfarm AB i Halland samlar företag, hantverkare och konstnärer som använder ull i sina produkter för att fler människor ska få upp ögonen för ullens goda egenskaper. Här visas nya produkter, hantverk, konst och kläder. Föreläsningar. Ull i kubik på ett samarbete mellan Kerstin Paradis Gustafsson, Evas Ullkläder, Goti Gård, Studiefrämjandet och Kultur i Halland – Slöjd.

27-29 september 2019, Fårets Dag på Borgholms slott, Öland
Södra Kalmar läns Fåravelsförening har arrangerat Fårets Dag sedan mitten av 1980-talet. Föreningen vill genom detta årliga evenemang lyfta får-, get och lammnäringens många goda sidor genom att visa upp får och alla utmärkta produkter från dessa djur. Ca 60 utställare med bl a hantverk. Fårklippning, fårvallning, modevisning, café, matservering, råullsmarknad, utställning.

21 september 2019, Fårets dag
På Åsby Kött & Vilt i Hallstahammar har Fårets dag arrangerats de senaste tjugofem åren. Fårklippning och vallning, lammprodukter samt hantverksmarknad.

7-8 september 2019, Gotlands skördefestival
Gotlands fårklipparförening ordnar under lördagen fårklippartävling på ”Skördefesten” vid Grönt Centrum Gotland. Lammklippning på söndagen.

31 augusti 2019, Ullfestival Båvens spinnhus, Sparreholm
För sjunde gången, lördagen den 25 augusti kl 11.00-16.00 arrangeras ullfestivalen i sörmländska Sparreholm. Visning av spinneriet varje hel timme, fårklippning, utställare, demonstrationer och prova på. 

25 augusti 2019, Spinnrocka loss
För tredje året i rad arrangeras tävlingen Spinnrocka loss. Det är en tävling för dig som gillar utmaningar och att spinna i ull samt att tävla inför publik på Skansen i Stockholm. Tävlingen sker i två klasser: spinna på slända och på spinnrock. Sista anmälningsdag är 17 maj. Ett arrangemang av Slöjd i Stockholm, Skansen och projektet Ull i Stockholms län.

18-31 augusti 2019, Riksbedömning för ull- och pälsmönstring
Svenska Fåravelsförbundet genomför riksbedömningar av bagglamm (eller tacklamm) som vid gårdsmönstring anses som lovande blivande avelsdjur. Du får en indikation på om lamm anses lämpligt för att gå i avel och ett kvitto på hur dina lamm står sig i konkurrensen inom din ras. Anmäl dina bästa lamm från gårdsmönstringen till riksbedömning. Riksbedömningarna är öppna för alla besättningar som är anslutna till Elitlamm Avel. Bedömningar av tyngre raser görs också under perioden.

9-10 augusti 2019, Ullmarknad i Österbybruk
Årets höjdpunkt för dig som värdesätter kvalitet och närproducerat. Och ull, såklart. Här hittar du garn, ull, skinn och redskap samt färdiga produkter. Gratisaktiviteter för hela familjen – Slöjdklubb, prova på att spinna, tälja och väva.  Kurser, föreläsningar och tävlingar. Missa inte fårvallningen och -klippningen. Hemslöjdsförbundet i Uppsala län i samarbete med Ull i Uppland.

15-16 juni 2019, Betongull
Betongull är ett samarbete mellan Café Ryati på Höjden, Slöjd Stockholm, Ateljé Huskroken och konstnären Jenny Lundbäck. Ull, marknad, konstutställning, öppna verkstäder, kurser och föredrag.