Ull för livet

Sveriges hemslöjdskonsulenter och regionala utvecklare har producerat vandringsutställningen Ull för livet som premiärvisades på VÄV 2017 i Växjö. Under den här rubriken hittar du aktuell information pågående och kommande utställningar. 

Ingen annan fiber är så hållbar, praktisk och finns i ett sådant överflöd som ullen. Låt oss tillsammans öka möjligheterna till att ta vara på den!

Genom utställningen ull för livet vill vi hemslöjdskonsulenter/regionala utvecklare i Sverige visa ullens fördelar och användningsområden. Ullen kommer från svenska får och garnet är spunnet på svenska småskaliga spinnerier. I samråd med fårägare och formgivare spinns garner av olika kvalitet, lämpade för de ändamål de ska användas till.

I Sverige har vi 578 000 får som ger ca 1 000 ton ull per år. Den mesta ullen slängs. All ull lämpar sig inte för textil konfektion men det finns andra användningsområden. I en gemensam strävan mot ett hållbart samhälle vill vi att fler ska få upp ögonen för den fantastiska ullen.

BOKNING OCH TURNÉPLAN
Turnéplan för utställningen Ull för livet per 27 augusti 2019. Planen uppdateras kontinuerligt. Utställningen Ull för livet är öppen för bokning fr o m hösten 2020. 

Har du frågor om utställningen eller vill göra en bokning kontakta: Annso Norling, Slöjd- och formkonsulent (mjuk slöjd), tel 0498-29 27 37, 0707-57 46 59, e-post: anso.norling@gotlandsmuseum.se

Just nu visas Ull för livet i:
Östergötland september-oktober 2019

2020
> Februari-mars, Halland
> 15 maj-15 juni (prel), Gotland
> Hösten (datum ej fastställt), Jämtland

2019
> November 2019-januari 2020, Blekinge
> September-oktober, Östergötland 
> 6 juni-25 augusti, Stenegårds Världsarvscenter, Gävleborg
> 6 april-19 maj, Västernorrlands museum, Härnösand
> 16 januari-20 mars, Kalmar

2018
> 20 oktober 2018-13 januari 2019, Textilmuseet, Borås 
> 1 september–7 oktober, Västmanland
> 10 augusti- 31 augusti. Uppsala 
> Juli, Jämtland
> 30 juni-8 juli, Kulturdagar i Vilhelmina.Västerbotten, Lycksele bibliotek
> 28 april-maj, Skåne
> 29 mars-24 april, Dalarnas Museum, Falun
> 19-25 mars, Earth Week, Växjö stadsbibliotek, Kronoberg
> 2-4 mars, Fårfest i Kil, Värmland 
> 27 januari, Uppsala
> 17–20 januari, Formex, Älvsjömässan, Stockholm

2017
> 13 oktober, Kul med Ull, Slöjd Stockholm
> 21-23 september, vernissage VÄV 2017, Växjö

INFORMATIONSMATERIAL
Det material som tas fram i samband med utställningen Ull för livet hittar du är. Materialet vänder sig dels till dig som är arrangör, dels till dig som är skribent eller journalist.

Affisch
Du kan ladda ner en mall för affischer som du kan använda för lokala arrangemang.
> Mall för affisch (pdf-fil)

Folder
Du kan ladda ner foldern Ull för livet i två varianter, ett tryckfärdigt original och en blädderbar fil. Foldern är producerad av Region Halland 2018.
> Tryckfärdigt original (pdf-fil)
> Blädderbar fil (pdf-fil)

Fotografier
Fotografierna får användas fritt (CC-BY-NC). Fotografens namn är angiven vid respektive bild och ska alltid anges. Stående bilder (S). Liggande bilder (L). 

> Barn på ryamatta (S)(helbild). Högupplöst.  Lågupplöst. Foto: Albin Rylander. 
> Kvinna med hjärtvärmare (L)(halvbild). Högupplöst. Lågupplöst. Foto: Albin Rylander.
> Man med sjal (L)(halvbild). Högupplöst.  Lågupplöst. Foto: Albin Rylander.
> Yogastrumpa (S)(detaljbild). Högupplöst.  Lågupplöst. Foto: Albin Rylander.

Texter
Utställningstexter som du kan ladda ner och kopiera.

> Arabisk text (pdf-fil)
> Svensk och engelsk text (pdf-fil)

BESKRIVNINGAR
Har du sett utställningen Ull för livet och vill göra själv eller köpa föremål? Nedan hittar du pdf-filer på beskrivningar och länkar till köpställen. 

Beskrivningar
> Alfons bruna tröja. Ur Sagornas stickbok av Celia B Dackenberg, 2015 (hänvisning).
> Babykofta. Ur boken Varmt och stickat av Eva Trotzig, Erika Åberg, 2013 (hänvisning).
> Rya till pulka. Ladda ned beskrivning (pdf-fil).
> Sjal hjärtevärmare. Ladda ned beskrivning (pdf-fil).
> Skaite-Marias vante. Ladda ned beskrivning (pdf-fil).

Köpställen
> Dyna. Producent: Bettina Posselt (e-post) bettinaposselt@gmail.com
> Fäll. Producent: Bodil Fridlund (e-post): bodil.fridlund@gmail.com
> Kalott. Producent: Ofelia Ovik Hantverk (sida på Facebook). 
> Matta ”Sandline”. Företag: Eldblå.  
> Rät ullsjal. Företag: Eldblå. 
> Skosulor med näver. Producent: Sonia Fredriksson (e-post).
> Skosulor. Företag: Ullcentrum Öland. 
> Tovade kängor. Företag: Hantverk och tovat. 
> Tumvantar och fingervantar. Företag: Mora Hemslöjd.
> Ulltäcke. Materialsats. Företag: Filtmakeriet. 
> Vantar. Producent: Lotta Zetterman Englund (e-post) lottazenglund@hotmail.com
> Yogastrumpor. Materialsats. Företag: Huskroken.

Evenemang

Saknas ett evenemang? Tipsa oss gärna! Skicka e-post till Susann Levál, länshemslöjdskonsulent, Västmanlands läns hemslöjdsförbund, susann.leval@hemslojd.org.

2020
28 februari-1 mars 2020, Fårfesten i Kil 
Fåreningen Fårfest i Kil arrangerar varje år första helgen i mars en fest, då fårets alla fantastiska egenskaper firas. Tre dagar av inspiration, kunskap, marknad och möten. Fårfesten äger rum veckoslutet, vecka 9, på Sannerudsskolan i Kil.

2019
12 oktober 2019, Kul med ull 
Kul med ull är en tillfällig mötesplats på Folkets Hus Kallhäll i Järfälla för dig som vill träffa ullnördar och bli inspirerad. Dagen erbjuder bland annat föreläsningar och ullutställning. Du kan även handla av lokala ullproducenter, träffa fårägare och diskutera ullfrågor. Om du vill kan du prova på olika sticktekniker, spinna och karda. Evenemanget är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm, Järfälla Kommun, Ateljé Huskroken och Järfälla hembygdsförening.

29 september 2019, Ull i kubik  med Ull-SM
Ull i kubik på Öströö Fårfarm AB i Halland samlar företag, hantverkare och konstnärer som använder ull i sina produkter för att fler människor ska få upp ögonen för ullens goda egenskaper. Här visas nya produkter, hantverk, konst och kläder. Föreläsningar. Ull i kubik på ett samarbete mellan Kerstin Paradis Gustafsson, Evas Ullkläder, Goti Gård, Studiefrämjandet och Kultur i Halland – Slöjd.

27-29 september 2019, Fårets Dag på Borgholms slott, Öland
Södra Kalmar läns Fåravelsförening har arrangerat Fårets Dag sedan mitten av 1980-talet. Föreningen vill genom detta årliga evenemang lyfta får-, get och lammnäringens många goda sidor genom att visa upp får och alla utmärkta produkter från dessa djur. Ca 60 utställare med bl a hantverk. Fårklippning, fårvallning, modevisning, café, matservering, råullsmarknad, utställning.

21 september 2019, Fårets dag
På Åsby Kött & Vilt i Hallstahammar har Fårets dag arrangerats de senaste tjugofem åren. Fårklippning och vallning, lammprodukter samt hantverksmarknad.

7-8 september 2019, Gotlands skördefestival
Gotlands fårklipparförening ordnar under lördagen fårklippartävling på ”Skördefesten” vid Grönt Centrum Gotland. Lammklippning på söndagen.

31 augusti 2019, Ullfestival Båvens spinnhus, Sparreholm
För sjunde gången, lördagen den 25 augusti kl 11.00-16.00 arrangeras ullfestivalen i sörmländska Sparreholm. Visning av spinneriet varje hel timme, fårklippning, utställare, demonstrationer och prova på. 

25 augusti 2019, Spinnrocka loss
För tredje året i rad arrangeras tävlingen Spinnrocka loss. Det är en tävling för dig som gillar utmaningar och att spinna i ull samt att tävla inför publik på Skansen i Stockholm. Tävlingen sker i två klasser: spinna på slända och på spinnrock. Sista anmälningsdag är 17 maj. Ett arrangemang av Slöjd i Stockholm, Skansen och projektet Ull i Stockholms län.

18-31 augusti 2019, Riksbedömning för ull- och pälsmönstring
Svenska Fåravelsförbundet genomför riksbedömningar av bagglamm (eller tacklamm) som vid gårdsmönstring anses som lovande blivande avelsdjur. Du får en indikation på om lamm anses lämpligt för att gå i avel och ett kvitto på hur dina lamm står sig i konkurrensen inom din ras. Anmäl dina bästa lamm från gårdsmönstringen till riksbedömning. Riksbedömningarna är öppna för alla besättningar som är anslutna till Elitlamm Avel. Bedömningar av tyngre raser görs också under perioden.

9-10 augusti 2019, Ullmarknad i Österbybruk
Årets höjdpunkt för dig som värdesätter kvalitet och närproducerat. Och ull, såklart. Här hittar du garn, ull, skinn och redskap samt färdiga produkter. Gratisaktiviteter för hela familjen – Slöjdklubb, prova på att spinna, tälja och väva.  Kurser, föreläsningar och tävlingar. Missa inte fårvallningen och -klippningen. Hemslöjdsförbundet i Uppsala län i samarbete med Ull i Uppland.

15-16 juni 2019, Betongull
Betongull är ett samarbete mellan Café Ryati på Höjden, Slöjd Stockholm, Ateljé Huskroken och konstnären Jenny Lundbäck. Ull, marknad, konstutställning, öppna verkstäder, kurser och föredrag.

Föreningar och företag

FÖRENINGAR
Naturskyddsföreningen
Naturskyddsföreningen är ideell förening och den största miljöorganisationen i Sverige. På deras webbplats hittar du mängder med bra information bl a hur du som konsument kan tänka när du väljer produkter. Sök på ordet Ull och du hittar intressanta artiklar.

Svenska Fåravelsförbundet
Svenska Fåravelsförbundet har 24 distriktsföreningar fördelat över hela Sverige. Om du vill veta vad som är på gång där du bor så kan du kontakta dem. Är du nybörjare så kan de ofta hjälpa till med alla möjliga frågor så att du får en bra start med dina djur. På webbplatsen hittar du också ett kalendarium och länkar till rasföreningar samt fårklippare i hela landet.

Ullförmedlingen 
Ullförmedlingen är en arena för svensk ull genom att förmedla svensk ull, kunskap om svensk ull och kontakter inom den svenska ullbranschen. Ullförmedlingen möjliggör och förenklar inköp och försäljning av ull mellan fårägare och ullförädlare. Ullförmedlingen har en facebookgrupp och en grupp för diskussioner.

Ullkartan 
En plats där du kan sälja och/eller förädla din ull. Claudia Dillmann har tagit initiativ till och ordnat en googlekarta med ulluppköpare i landet, för att visa fårägarna en bild över vart man faktiskt kan vända sig för att sälja sin ull. Kontakter och kommunikation sker direkt med uppköpare, som är ansvariga för sina respektive företag/organisationer.

Ullvilja
Ullvilja är en nystartad förening med syfte att främja och utveckla svensk ullförädling. Föreningen har som målsättning att vara en paraplyorganisation för ull och med den svenska fårullen i fokus.

ULLFÖRETAG, SPINNERIER OCH TVÄTTERI

Nya Ullkraft AB 
Svensk Ullberedning AB
Svensk Ullmanufaktur
Ullcentrum 
Åddebo Ull 
Östergötlands Ullspinneri 

Spinnerier
Båvens Spinnhus AB, Sparreholm 
Filtmakeriet  
Gotlands Spinneri
Solkustens spinnverkstad
Spinneriet Brinkhantverk
Stenkyrka Ullspinneri
Yarns and barns


Tvätteri
Ullkontoret